Културни фестивали във Варна пред провал
Културни фестивали във Варна пред провал / Дарик Варна, архив

Организаторите на културни фестивали, които трябва да стартират след броени дни, са „увиснали“ със закупени самолетни билети и уговорки със спонсори, споделят те самите, пише Petel.bg. Още повече, че сред първите планирани мероприятия са именно международните фестивали, при които се налага да се осигурят полети на гостуващите звезди, а за престоя им да се ангажират спонсори. Това в момента няма как да се случи поради спирането на фонд „Култура“ от областния управител Иван Великов, който оспори законосъобразността на част от решенията от последната сесия на варненския общински съвет. Сред върнатите точки е и фондът за културните проекти в годината, в която Варна се бори успешно за кандидатурата за европейска столица на културата и вече е на втори етап в процедурата.

„Надявам се да се намери бързо решение на проблема. Фестивал не се организира лесно, година по-рано вървят уговорки, резервации, настанявания и осигуряване на бюджет за провеждането му. Не са виновни нито организаторите, нито участниците, нито данъкоплатците, че нещо в последния момент спира осъществяването му. Те искат да има културен продукт и са в правото си да го получат“, коментира основателят на фестивала за поп и рок песен „Откритие“ Доно Цветков.

„Дълбоко се надявам отговорните фактори да намерят най-бързото разумно решение, за да не пострадат културни събития, които са с емблематично значение и важност за града. В много трудна ситуация сме всички, които организираме фестивали с начало след броени дни“, обяснява Мария Кондова, която е в основата на Европейския музикален фестивал и вече дори разгласи програмата му. В процес на разпъване са и паната на центъра.

При настоящата ситуация съветниците ще трябва да преразгледат решението си за създаването на нов фонд, от който се финансират творчески проекти. Според областния управител съществува неяснота кой е вносителят му, което поставя под съмнение законността му. Според него документацията не е стояла достатъчно дълго на сайта на общината за публичност и прозрачност, разбрали са още общинските съветници, които са гласували програмата. Шефката на общинската комисия по култура Даниела Димова е готова да удостовери юридическата стойност на документацията, заяви преди ден тя.