Кучетата били най-дразнещи за съседите
Кучетата били най-дразнещи за съседите / Дарик Варна, архив

В районните кметства няма случай на принудително извеждане на собственик от имота му, установи проверка на Дарик. Значителен е броят на оплакванията заради домашни любимци. Най-често са свързани с лая на кучета, разкри пред Дарик Валентин Радев, шеф на дирекция „Административно обслужване“ към район „Одесос“. Той допълни, че съветва в правилника за вътрешния ред да се уточнява, че този шум се смята за обезпокоителен. Законът разпорежда, че не трябва да се причинява безпокойство по-голямо от обичайното, но няма формулировка кое е обичайно и кое е необичайно, разясниха още от администрацията.

Все още има нерегистрирани етажни собствености на територията на града. Значително малко са тези сгради, за които все още не са подадени заявления, но такива все пак не липсват. Законът обаче не предвижда глоби за неизрядните управителни органи на съответните сгради, уточни пред Валентин Радев.

Регистрираните етажни собствености в това кметство са около 2500. Все още не са подадени заявления за близо 50, но половината от тях са в неясен от закона обсег дали до 3 самостоятелни обекта подлежат на регистрация, каза още Радев.  Той допълни, че една част са и почти необитаеми, защото повечето от собствениците са извън страната.

За да стимулират гражданите да изпълнят задълженията си, от кметството са прибегнали до допълнителни мерки. През изминалата година са разлепяли уведомителни писма по всяка от сградите, които не са регистрирани. Този подход е довел до 300 регистрации.

Без използването на подобни методи е район „Приморски“ пък са подадени заявления за 2 132 етажни собствености. Тези, за които липсва са единици, отчита Анна Абрашева от администрацията в кметството.

Броят на нерегистрираните в „Младост“ е 78. От тях 30 етажни собствености все още нямат акт 16, заяви кметът на района Христо Христов. Той допълни, че подадените заявления са 176.

В Закона за етажна собствност са ясно упоменати и други задължения на домоуправителните съвети, освен регистрацията. Оказва се обаче, че често собствениците не са доволни от дейността му. Това показват оплакванията, които постъпват в районните кметства. Граждани се жалват за несъдействие на управата по въпроси, свързани с течове, както и за липсата на отчетност на събираните пари. Според Христо Христов се касае най-вече за неразбирателства на личностна основа.