Кучета, котки и прилеп ръфали варненци
Кучета, котки и прилеп ръфали варненци / Дарик Варна, архив

149 случая на ухапване от бездомно куче са регистрирани през миналата 2011 г. в община Варна. 107 от ухапаните са варненци, останалите 42-ма - от други населени места в общината. Това съобщиха за Дарик от Регионалната здравна инспекция/РЗИ/.

През миналата година от Здравната инспекция са регистрирали общо 226 ухапани лица. В 62 от случаите става въпрос за ухапване от домашно куче или котка. Прави впечатление големият брой ухапани от улични котки - общо 9. Жителите на областта са били хапани и от кон (2 случая), плъх (2), прилеп (1) и папагал (1).

От началото на тази година в общината са регистрирани 49 ухапвания от животни, 39 от които в града. Най-често хората са били нападани отново от улични кучета - общо 34 пъти. Ухапванията от домашни кучета пък са 12. По веднъж варненци са били атакувани от улична и домашна котка, както и от плъх. Статистиката показва още, че пострадалите от ухапване са почти по равно от двата пола - 24 мъже и 25 жени.

При ухапаните хора няма нито един регистриран случай на бяс, посочи д-р Светла Станева, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ. Според специалиста ухапаните от куче са повече, но не всички стигат до лекар. Това обяснявало по-големия брой на пострадалите в градовете.

При ухапване от животно д-р Станева съветва задължително да се потърси медицинска помощ. Преди това е добре раната да бъде измита със сапун, за да се отмият секретите, а около мястото да се почисти с кърпичка с алкохол.