Кръвният център се обезкърви
Кръвният център се обезкърви / Dariknews, архив

38 души от 53 - членния  персонал на Районния център за трансфузионна хематология във Варна подадоха заявленията си за напускане в знак на протест срещу ниското заплащане и лошите условия на труд.

Предизвестията за напускане са факт месец след пресконференцията, на която  медиците информираха за отправената  към Министерството на здравеопазването декларация с искане за разрешаване на проблемите им. Те пожелаха увеличение на възнагражденията и на щата.

До момента няма никаква реакция от Министерството на здравеопазването, заяви д-р Маргарита Точкова, която е председател на синдикалната организация в центъра на КТ „Подкрепа”. Тя допълни, че изходът е в ръцете на държавата и ако до месец не  бъдат предприети действия, цяла Североизточна България ще остане без кръвен център.

Целта не е 40 % увеличение на заплатите, а да се получават 40 на сто от парите, които  се изработват всеки месец чрез специализирани и високоспециализирани изследвания, поясни синдикалният представител. Средствата възлизат на около 50 хил. лева, а центърът получава от държавата месечно 32 хил.лева за фонд работна заплата.

Отделенията на центъра в Добрич, Търговище, Силистра и Шумен са снабдявани ежедневно с кръвни продукти от Варна. Работещите там обаче получават три пъти по-високи заплати, каза още д-р Точкова. Причината е, че се водят търговски дружества.

В момента центърът във Варна е с най-ниско заплащане от общо четирите районни в страната. Основните възнаграждения са 500 - 600 лв. за лекари и около 400 лв. за медицински сестри и лаборанти. В звеното работят деветима лекари, въпреки че броят им по стандарт трябва да бъде 15.

През октомври шестима лекари и 14 медицински сестри и лаборанти от Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора подадоха молби за напускане, като един от мотивите бе "непрекъснато променящата се дата" на обещаното увеличение на възнагражденията на работещите в трансфузионните центрове.

Това стана няколко дни след като здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че заплатите в районните центрове по трансфузионна хематология ще бъдат увеличени с 16,63 процента от 1 ноември.