Кръгла маса търси подкрепа за кап. Собаджиев
Кръгла маса търси подкрепа за кап. Собаджиев / netinfo

Кръгла маса, на която да се реши как да бъдат осигурени средствата за правната защита на варненския капитан Светлозар Собаджиев, ще се проведе от 16 часа в зала „Варна" на общината.

Кап. Собаджиев вече две години се намира в панамския затвор "Ла Хоя". Делото срещу него ще се разглежда на 28 май в град Колон, от 11:00 часа местно време. Сумата, необходима за правната му защита, възлиза на 40 000 долара и семейството му не е в състояние да ги осигури.

Капитан Светлозар Собаджиев беше задържан в Панама на 28 март 2011 г. На борда на кораба, управляван от варненеца - „Маас Трейдър", бяха открити около 150 кг. наркотици. След няколкодневни разпити целият екипаж на плаващия под холандски флаг съд беше освободен, с изключение на българина.

Средства за физическото оцеляването на капитана и за правна помощ събират: БАМК (Българска асоциация на морските капитани) и CESMA (Европейската конфедерация на морските капитани), групата „Свобода за капитан Собаджиев" в социалната мрежа. Открита е SMS дарителска кампания. Протестиращите граждани във Варна също набират средства за каузата.

От Инициативния комитет, създаден в подкрепа на българския капитан, се обърнаха с отворено писмо до президента, премиер-министъра и медиите, за да бъдат предприети спешни мерки за осигуряване на държавна подкрепа и помощ, за протичането на справедлив процес, както и последващи действия за освобождаването на българския гражданин.

Средства за правна помощ на к.д.п. Собаджиев се набират на сметка:

Банка Societe Generale Експресбанк, Клон Транспортна Варна BIC: TTBB BG 22
IBAN: BG51 TTBB 9400 5525 7756 73 USD

Титуляр: Българска Асоциация на Морските Капитани