Кризата върна българите във варненската корабостроителница
Кризата върна българите във варненската корабостроителница / netinfo

Към настоящия момент интерес към строене на кораби няма. „Булярд Корабостроителна Индустрия” обаче е осигурена с поръчки до 2011 година и това засега няма да доведе до съкращения на производствен персонал. Това заяви Данета Желева, изпълнителен директор на Индустриален холдинг “България”, част от който е и варненската корабостроителница.

Взето е решение за съкращения, но само в администрацията. За производството постоянно се вземат нови работници, уточни Желева. Заради световната финансова криза голяма част от българските работници в корабостроителниците в Норвегия, Франция и Румъния се завръщат в родината. Към днешна дата във варненския завод за корабостроене работят само 10 чужденци. Става въпрос за една бригада от Румъния, посочи изпълнителния директор на холдинга-собственик на завода.

За да бъде осигурена работата на най–голямото корабостроително предприятие в България след 2011 г., вече се търсят нови договори. Развитието на корабостроенето в световен мащаб обаче е в сериозно затруднение, сподели още Желева. По думите й, варненската корабостроителница би могла да строи или ремонтира закупени на старо военни кораби. Чака се обаче решение на държавно ниво за договора с френския военен концерн ”Армарис”.

На церемония във варненската корабостроителница утре Индустриален холдинг “България” ще получи и първия кораб, на който ще бъде собственик. Плавателният съд е вече чартиран и ще обслужва немска фирма.