Кризата в Украйна и проблемите с КТБ повлияли на пазара на имоти
Кризата в Украйна и проблемите с КТБ повлияли на пазара на имоти / Дарик Варна, архив

Поскъпване на имотите през тази година прогнозират брокери и строителни предприемачи. Според управителя на голяма фирма за недвижими имоти Драгомир Ганев скокът ще бъде около 3-4 на сто. Ръст между 5 и 10 процента заради все по-скъпите материали очаква шефът на варненската строителна компания „Планекс“ Пламен Андреев. И през 2015-та ще бъдем свидетели на продължаващ интерес към закупуване на жилища в големите градове, смятат специалистите. 

Предходните години са били стабилни за нашия пазар, без особени повишения или спадове. През изминалата обаче той е бил повлиян от вътрешни и външни събития. Финансовата нестабилност и проблемите около КТБ са отключили желания на част от вложителите да инвестират спестяванията си в жилищни имоти, основно в големите градове. Именно поради това ще се отчете ръст при сделките в края на 2014-та, коментира пред Дарик Добромир Ганев. Понижаването на лихвите на депозитите също е повлияло на пазара на недвижимости през миналата година.

Външните събития, които са се отразили на пазара, са свързани основно с кризата в Украйна, със санкциите на Европейския съюз към Русия и обезценяването на рублата, обясни брокерът, според когото именно това е повлияло на интереса на руснаци към български имоти.

Най-продавани през 2014-та са жилищата от всякакъв тип. Не е спирало търсенето и на панелни, както и на такива в крайни квартали на Варна. От такива се интересуват купувачи с ограничен бюджет, които обаче държат да имат собствен дом. В града има пазар и за луксозни имоти, макар и силно ограничен. Офис площи не се търсят, тъй като Варна не представлява интерес за големите компании, които изнасят бизнеса си в България, смята Пламен Андреев.