Кризата удари и разводите
Кризата удари и разводите / netinfo

841 са новообразуваните бракоразводни дела през изминалата 2009 г., съобщиха за Дарик от Варненският районен съд. Броят на новопостъпилите дела е по-малък от предходната 2008 година, когато в Районния съд са заведени 1086 бракоразводни дела.

През изминалата година се наблюдава и спад в броя на приключените дела за развод. При 1131 за 2008 г., през 2009-а техният брой е 1036.

Като цяло се запазва тенденцията през годините - делът на разводите по вина на някоя от страните да е по-голям, спрямо разводите по взаимно съгласие. Съотношението за отминалата година е: 585 свършени дела за развод по вина и 451 свършени дела за развод по взаимно съгласие.

Лек спад се забелязва и при броя на сватбите. 1463 брака, 101 от които така наречените „смесени", са сключени във Варна през изминалата година. Това съобщи за Дарик Весела Великова - началник отдел „Радостна дейност" към фирма „Обреди". Броят на сключените бракове през 2009-а е по-малък от тези през 2008-а, като разликата е съвсем малка, посочи Великова.

Нито един от сключените бракове не е бил съпътстван от договор, както позволява от скоро новият Семеен кодекс „Явно младите съпрузи си имат доверие", коментира Великова.

С влизането в сила на новия Семеен кодекс от 1 октомври съпрузите могат да избират между три режима за уреждане на имуществените си отношения. При единия новото семейство може да избере имуществото, придобито по време на брака, да принадлежи и на двамата, като този режим ще се счита за действащ, ако съпрузите не изберат друг. Втората възможност е всеки от съпрузите да запази за себе си придобитото по време на брака. При третия вариант съпрузите се договарят за разпределението на придобивките, независимо от това кой ги е купил.

Първият режим действа и при предишния закон - придобитото имущество по време на брака е и на двамата съпрузи. Този режим ще бъде валиден за вече сключените бракове и за младоженците, които не изберат друг режим. Втората възможност е всеки от съпрузите да запази това, което е купил, при евентуална раздяла. Режимът на имуществените отношения може да бъде променян по време на брака.

Нотариусите ще могат да правят справка за избрания режим и при сключване на търговски сделки, свързани с бизнеса на някой от съпрузите. Удостоверение за избрания режим ще се издава срещу такса и от Агенцията по вписванията, където се поддържа публичен електронен регистър.