Кризата не влияе на раждаемостта
Кризата не влияе на раждаемостта / Sofia Photo Agency, архив

1549 бебета са се родили от началото на годината до момента във варненската АГ болница, съобщи д-р Петър Атанасов, управител на болничното заведение. Той допълни, че в сравнение със същия период на миналата година не се бележи увеличение на раждаемостта, но няма и намаление въпреки икономическата криза. До края на годината се очаква броят на новородените да достигне 2400-2500, каза още д-р Атанасов.

Многоплодните бременности до момента са 34, от които има три тройки бебета и 31-а двойки, посочи управителят на болницата. Той уточни, че едните тризнаци са резултат от спонтанно забременяване.

Висок е броят на малформациите. До момента те са 35. Най-честите случаи са свързани с дефекти на органите. Такава е ситуацията и при жена, която е била приета вчера почти пред термин, заяви д-р Атанасов. Тя е от разградско село и детето е с тежък дефект на коремната стена. В такива случаи обикновено децата не преживяват, въпреки че се оперират, допълни управителят на болницата. Той посочи, че профилактиката е особено важна за избягване на подобни случаи.

Около 8-9% са мъртвородените до момента, а броят на недоносените е 224, заяви д-р Атанасов. АГ болница в момента разполага с 10 кувьоза, но са необходими още 10, посочи управителят на болничното заведение. Цената на един кувьоз е около 35 000 лева. Не се отчита тенденция за увеличение броя на недоносените, каза още д-р Атанасов. 

Общият брой на жените родили от началото на годината е 1513. 15 от тях са на възраст между 13 и 14 години, заяви управителят на АГ болница. Само една от малолетните родилки не е с малцинствен произход. Броят на родилите на 15-годишна възраст е 13, а на 16-годишна възраст-24, каза още д-р Атанасов.