Край Гроздьово изчезвали най-много пътни знаци
Край Гроздьово изчезвали най-много пътни знаци / Sofia photo agency, архив

Във Варненско най-често пътни знаци се крадат по пътя Долни чифлик - Провадия, около село Гроздьово. След приключване на рехабилитацията на пътя Старо Оряхово-Долни Чифлик-Гроздьово-Бозвелийско, част от вертикалната сигнализация вече е била изчезнала, разкриха от Областно пътно управление (ОПУ) - Варна.

Откраднатите метални знаци са били възстановени, а полицията е била уведомена за посегателствата, обясни инж. Севдалина Казълова, началник на отдел „Инвестиционно-ремонтни дейности" в ОПУ-Варна.

Крайпътните табели са предпочитани заради метала, като се предават като вторични суровини или се използват за различни цели в бита. Проблемът не е само варненски и се наблюдава от години във всички региони на страната. Установена бе и още една причина за изчезване на знаците - някои шофьори прибягват до отстраняването им с цел да оспорят наложените актове за превишена скорост. Това става в случаите, когато в протокола на Пътна полиция не е отразено, че има знак за ограничение на скоростта.

Кражбата на знаци винаги я е имало. Има я и сега, коментира шефът на Пътното управление във Варна инж. Светлозар Гочев.

Квадратен метър вертикална маркировка излиза на пътните власти около 280 лева. В същото време знаците не са застраховани срещу посегателства, разкриха от ОПУ-Варна.