Кр. Янков: Преместването на полицейската школа във Варна е неефективно решение
Кр. Янков: Преместването на полицейската школа във Варна е неефективно решение / снимка: личен архив

Преместването на обучението от полицейската школа във Варна във вътрешността на страната ще бъде неефективно и по-скъпо решение. Това каза варненският депутат от Коалиция за България и организационен секретар на БСП Красимир Янков. „В центъра, изграден преди около 40 години, се обучават хора, свързани най-вече с охраната на морската ни граница“, аргументира се народният представител и поясни, че за последните година школата е обучила над 2 500 души.

Според Янков трябва да се вземе под внимание и фактът, че през 2010 година в същата тази школа са инвестирани средства от ЕС. „Тези пари са със 7-годишен период за дейността, в която са инвестирани, и ще станат предсрочно изискуеми“, поясни социалистът.

Той пое ангажимент като член на вътрешната комисия и като заместник-председател на комисията по опазване на обществения ред в парламента да постави въпроса пред министър Цветлин Йовчев.

По темата за сирийските бежанци Янков каза, че „се спекулира и играе на тънка струна“. „Смятам, че под тази трънка заек няма да изскочи, защото ние имаме традиционно добро отношение към хората от арабските страни. Това са хора, които бързо се интегрират сред нас. До началото на кризата в страната ни, по данни на МВР, е имало 6 000 работещи сирийски граждани, които са в приятелска и дружелюбна среда в българското общество. Това са хора, които бързо учат език, и интеграцията им няма да създаде напрежение. Това са хора, бягащи от война, и да се заиграва със страха на българските граждани, мисля, че не е удачно“, отсече Янков.

Във Варна народният избраник заяви, че се води интензивен диалог  между местната власт и правителството, включително персонално с премиера Пламен Орешарски. Осъществена е вече среща с  областния управител Иван Великов за извеждането на приоритетните за града проекти и работата по реализацията им.

„Това са проекти, свързани с инфраструктурата, пристанището, реконструкцията на Двореца на културата и спорта, изграждането на нова сграда на Съдебна палата и на факултет по фармация на Медицинския университет. Варненци ще разберат, че правителството има възможност да се намеси в решаването на големите проблеми на града. В тази връзка кметът и Общинският съвет трябва да бъдат по-активни и по-инициативни, а не ангажиментите им да бъдат само на думи”, добави Янков.