Козирка на училище пред опасност от падане, ремонтират я спешно
Козирка на училище пред опасност от падане, ремонтират я спешно / Sofia Photo Agency, архив

Аварийният ремонт на козирката на Основно училище „Св. Св.Кирил и Методий" ще бъде приключен до 15 септември. Това обяви шефът на образователната дирекция в общината Лилия Христова на заседание на комисията „Наука и образование" в местния парламент.

Изгнилата арматура на козирката създава опасност за учениците. Благодарение на бързата реакция на няколко общински дирекции ремонтът ще бъде направен до началото на новата учебна година, а учениците ще могат спокойно да прекрачат прага на училището, обясни Христова.

В срок се извършва строителството на новата многофункционална зала в ОУ „Елин Пелин". По договор строителството й, възлизащо на 1 милион лева, трябва да приключи в средата на октомври. В срок са и ремонтите в средношколското общежитие „Михаил Колони".

Пукнатини в покрива създават проблеми на Оздравително училище „Д-р Никола Димитров". При валежи течовете стигат до класните стаи и коридора, заяви директорът на училището Цветана Христова. По думите й, заради проблема дори началото на учебната година е под въпрос. За неотложния ремонт са необходими 106 000 лева, които могат да бъдат осигурени от общинския бюджет при предстоящата му актуализация. Ще бъде направен втори опит да се осигурят средства за ремонта от правителствената Комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи, стана ясно на заседанието. 

Санитарните възли в училището в с. Тополи също ще бъдат ремонтирани с пари от общинския бюджет. За целта са нужни 15 000 лева. Тоалетните са в крайно окаяно състояние, имат прогнили тръби, чести течове, с невъзможност за по-качествено поддържане. Стигало се е дотам, по време на избори, членове на секционни избирателни комисии, помещаващи се в училището, да не пият вода, за да не ходят до училищните тоалетни.

Съгласие за отпускане на финансова помощ съветниците от комисията по наука и образование дадоха и на Логопедичния център. Бюджетът на центъра има дефицит от 15 %, заради промените в начина на финансиране. Дефицитът ще направи невъзможна дейността на структурата след октомври.

Съветниците дадоха положително становище и за предоставяне на 4 помещения в Стоматологията за нуждите на Хуманитарната гимназия. Стаите са с размер до 60 кв.м. и се нуждаят от ремонт, който трябва да бъде направен от гимназията. Съгласие за предоставяне на помещенията обаче е нужно и от друга общинска комисия - тази по собственост и стопанство.