Кораби на НАТО във Варна
Кораби на НАТО във Варна / Дарик Варна
В състава на групата са кораби от ВМС на Румъния, ВМС на Германия, ВМС на Турция и ВМС на България базов миночистач „Прибой”
От 25 до 27 януари 2020 г. на посещение във Варна ще бъдат корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2).

В състава на групата са кораби от ВМС на Румъния (ROS CONSTANTIN BALESCU), ВМС на Германия (FGS FULDA), ВМС на Турция (TCG AKCAY) и ВМС на България базов миночистач „Прибой”.

Командир на групата кораби е капитан ІІ ранг Валентин Влад, командир на румънския минен заградител CONSTANTIN BALESCU - капитан ІІ ранг Даниел Георма, командир на турския минен ловец AKCAY - капитан ІІІ ранг Селим Бахчекапълъ, командир на германския минен ловец FULDA - капитан ІІІ ранг Марио Беверт и командир на българския базов миночистач „Прибой” - капитан ІІІ ранг Христо Гинев.

Целта на съвместното плаване на корабите от Алианса е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили и да допринесе за морската сигурност в Черно море.

Корабите ще застанат на Морска гара, като на 25 януари, събота, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на гр. Варна от 15:00 до 17:00 ч.

При качването на корабите на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.