Кораб участник в „Бриз 2015” неутрализирал пирати край Африка
Кораб участник в „Бриз 2015” неутрализирал пирати край Африка / снимка: Дарик Варна

Холандската бойна фрегата „Tromp", която в момента е във Варна за учението „Бриз 2015", е участвала в няколко операции по неутрализиране на морски пирати край източния бряг на Африка.

През 2010 г. „Tromp" е била изпратена в Индийския океан заедно с още няколко холандски бойни кораба. Мисията им е била част от „Аталанта" - операцията на ЕС срещу пиратството край бреговете на Африка.

Морски пехотинци от „Tromp" успели да се справят успешно с пирати, похитили контейнеровоза „Taipan". „Тюлените" сами освободили похитения плавателен съд, разказа командирът на фрегатата Франк Ленсен.

Случаят е разказан по-подробно в описанието на „Tromp" в Уикипедия. Шестима морски пехотинци са били спуснати от хеликоптер на борда на „Taipan". С кръстосан огън ги "покривали" техни колеги от борда на вертолета и фрегатата. В резултат на спецоперацията били пленени 10 пирати, а корабните двигатели на пленения кораб - изключени. 13 души от екипажа на контейнеровоза (двама германци, трима руснаци и осем моряци от Шри Ланка) са били изведени на безопасно място.

Преди този случай „Tromp" участвал в още два инцидента с пирати край Африка. Холандските военни моряци успели да спасят кораб, атакуван от две пиратски лодки, като потопили едната.

При другия инцидент две лодки с пирати доближили „Tromp", но след като разбрали, че това е боен кораб, опитали да избягат. Фрегатата обаче започнала преследване и успяла да задържи лодките и пиратите в тях.

В момента фрегатата „Tromp" е част от Първа постоянна група кораби на НАТО и гостува във Варна. Дългият 144 метра боен кораб е сред най-впечатляващите участници в „Бриз 2015".