Консултантът ни за културна столица: Важно е, че бихме Бургас
Консултантът ни за културна столица: Важно е, че бихме Бургас / Варна утре

Това, което е особено удовлетворително при одобряването на Варна за един от четирите български града, борещи се за приза Европейска културна столица, е това, че успяхме да победим Бургас. Това ни дава възможността да бъдем единствен представител на Източна България. Това заяви от трибуната на зала „Пленарна“ сър Робърт Скот - консултант на проекта „Варна-кандидат за Европейска столица на културата 2019". Той присъства на тържественото заседание на Общинския съвет, на което местните депутати гласуваха тазгодишните награди „Варна".

„Пловдив се явява като предградие на София. Велико Търново е чудесен, но малък град, за да стане културна столица. Варна е много силен кандидат – град, който е пълен с културно-историческо наследство, фестивали, с млади хора, които се борят за развитие и динамика на града си“, посочи сър Робърт Скот.

По негови думи Варна трябва да преодолее три важни препятствия. Първото е свързано с финализиране на книгата за кандидатурата на града, която трябва да бъде представена на 21 юли. Варна трябва да впечатли и оценяващата комисия, която ще приеме в началото на септември. Сър Робърт Скот призова варненци да бъдат единни в подкрепата си за града и апелира да бъде създадена фондация, която да управлява инициативата.

Финалната презентация на морската столица ще бъде на 4 септември в София. Ден по-късно ще стане ясно кой от четирите български града е станал победител.