Конска лазаня е била продавана и във Варна
Конска лазаня е била продавана и във Варна / morguefile.com

Варна е един от градовете, в които се е продавала вносната лазаня, за която има съмнения за наличие на конско, вместо телешко месо. В два хипермаркета на голяма търговска верига в града са открити и възбранени общо 14 опаковки от съмнителната лазаня болонезе, съобщи за Дарик д-р Живка Манева, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Варна.

В събота от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обявиха, че са възбранени общо 86 килограма лазаня. В агенцията е получена информация по Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи (RASFF), за наличие на продукт „лазаня болонезе" със съмнение за наличие на конско месо вместо телешко, в голяма търговска верига. Наличните количества са възбранени, като предстои установяване на вида на месото чрез лабораторни изследвания.

Не е ясно какво количество от лазанята е било продадено в морската столица. Според информацията от БАБХ, нотификацията по RASFF не касае безопасността на храната.

„Цялата информация, която в момента се обсъжда и обобщава, допълнително ще бъде дадена от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните", обясни шефът на ОДБХ - Варна.

В Европа скандалът продължава. Оказа се, че нежеланият деликатес е сервиран дори на ученици в много училищни столове. Великобритания е сред страните, най-силно засегнати от скандала. Там бяха направени и първите три ареста на месари, които добавяли конско към телешкото месо.

Междувременно Европейският съюз реши да предприеме спешни мерки за изследване на съмнителната кайма заради наличието на конско месо в хранителни продукти. Такива са открити вече в половината държави от Европейския съюз.

Последният случай е в Австрия. Подозренията засега падат върху френските месопреработвателни компании, които са закупили общо 750 тона конско месо от Румъния.

Румънският износ е напълно законен, но Европейската комисия се притеснява от липсата на информация върху етикетите. Поради това във всяка страна-членка на съюза спешно ще бъдат направени общо 2250 ДНК-проби.