Конфискуваха препариран бухал без документи за произход
Конфискуваха препариран бухал без документи за произход / birding.in

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ -Варна конфискуваха препариран екземпляр от вида "Бухал" (Bubo bubo), който попада в Приложение №3 от Закона за биологичното разнообразие.

Проверката е била извършена след постъпил сигнал по "Зелен телефон". На притежателя е било дадено предписание да представи в екоинспекцията документи, доказващи законния произход на препарирания екземпляр. След като нарушителят не внесъл необходимата документация, му е бил съставен акт за установено административно нарушение по реда на Закона за биологичното разнообрази.

Бухалът е конфискуван и предстои да бъде предаден на Природонаучния музей във Варна за попълване на сбирката.


Съгласно Закона за биологичното разнообразие за животинските видове се забраняват препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри. Според разпоредбите на екологичното законодателство физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв., припомнят от екоинспекцията.