Комисии проверяват за щети след земетресението
Комисии проверяват за щети след земетресението / БГНЕС, архив

Специални щабове са натоварени със задачата да проучат щетите след земетресението снощи в Провадия, съобщи за Дарик инж. Владимир Иванов - шеф на Гражданска защита.

Най-големи поражения има в провадийските села Манастир и Добрина, където след труса има напукани мазилки на къщи, има и няколко паднали комини. Счупено е и витринно стъкло на сградата на Община Провадия. Проверка ще установи има ли последствия в свлачищните райони, добави Иванов. Той разкри, че според жителите на Манастир трусът се дължи на солниците в района. "Докато не приключат проверките не можем да твърдим, че това е причината", коментира той.

В Девня пораженията след земетресението са леки, но хората са прекарали нощта на открито заради силната си уплаха, посочи специалистът. Гражданска защита ще инспектира шламоотвала, за да се види дали няма пукнатини. "Длъжни сме да проверим, за да сме спокойни, че няма да се случи нещо подобно на това в Унгария", каза Владимир Иванов.

В общините Вълчи дол и Суворово трусът е усетен, но няма щети.

Земетресение от 4,2 по скалата на Рихтер стана снощи на 7 км от Провадия. За по-малко от два часа на Балканите бяха регистрирани поредица от земетресения.

В България, на 6-7 км от Провадия, са регистрирани поредица от земни трусове с магнитуд от 4,2-4,4 степен. През 1-2 секунди, в 22,51 ч българско време, са регистрирани шест земни труса с епицентър край Провадия. Има един, регистриран и в акваторията на Черно море, в същия час. Няма данни за пострадали хора.