Командоси ще охраняват корабите, преминаващи през Аденския залив?
Командоси ще охраняват корабите, преминаващи през Аденския залив? / netinfo

 

Кораби на компанията собственик на „Маласпина Касъл” ще продължат да преминават през Аденския залив, заяви в студиото на Дарик Варна българският представител на фирмата капитан Цветан Гъдев. Тя обаче има намерение да потърси професионална помощ за охрана на плавателните средства, които плават в опасни зони, поясни той. Според него най-ефективно и евтино би било на борда да се качват въоръжени командоси, които да помагат в защитата на корабите. В момента моряците нямат право да носят оръжие в открито море, а международният моряшки синдикат е против приемането на нови правила.
“Маласпина Касъл” е бил нападнат в 8:40 часа на 6-ти април, след като до кораба се е приближила голяма рибарска лодка. От нея са се спуснали две малки, които са го обградили и въпреки маневрите му, пиратите са успели да се качат на борда със стълби. Първият, който се е срещнал с нападателите, е бил боцманът. С насочено оръжие и няколко английски думи пиратите са обяснили какво искат от екипажа. Един от най-изнервящите за тях моменти е бил приближаването на френска фрегата. След заплахи от пиратите обаче капитан Дарин Матеев е изпратил съобщение до военните да не предприемат никакви действия, за да не застрашат живота на някой от екипажа.
Исканията на похитителите е изложил техният преговарящ, който се е качил на кораба няколко дена след похищението. За разлика от всички останали, които са направили впечатление на сънародниците ни с фрапираща примитивност, той владеел английски език, хранел се с нож и вилица, носел е очила и е бил с обувки. По мнение на Гъдев, най-вероятно парламентьорът на пиратите е получил образование в чужбина.

Най-големият страх на капитана бил корабът да не заседне в плитчините край сомалийския бряг, разказа още Гъдев. Това би направило невъзможно отпътуването на моряците, част от които вече се завърнаха живи и здрави в родината си.
8-те български моряци, които останаха на борда на кораба “Маласпина Касъл”, освободен от сомалийските пирати на 9 май, ще тръгнат към България вероятно в неделя вечерта, след като минат медицински прегледи в Сингапур.
16-те български моряци попаднаха в плен на сомалийските пирати на 6-ти април в Аденския залив. Те бяха освободени на 9-ти май, след като за тях беше платен откуп.