Колко струва да си сложиш баровски номер на колата?
Колко струва да си сложиш баровски номер на колата? / снимка: Дарик Варна, архив

24 минимални работни заплати. Толкова може да ви излезе екстрата да снабдите колата си със запомнящ се регистрационен номер. Любима комбинация от цифри можете да получите на цени от 30 до 7000 лева, които се определят по Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси.

Тарифата беше въведена след 2000 г. Най-евтино излиза правото на ползване на регистрационен номер с комбинация от цифри aa-bb, ab-ab, ab-ba, като a и b са различни числа от 0 до 9. В тези случаи таксата е 30 лв. Регистрационна табела с комбинация от цифри, които не са еднакви, но са по желание на клиента, струва 50 лв.

За правото на ползване на номер с четири еднакви цифри се плаща 1000 лв. Най-скъпо излиза табела с надпис по желание. Надписът може да е както с цифри, така и с букви. Желаещи да ползват услугата "специален номер", предлагана от МВР, не липсват, показва дори кратка разходка по варненските булеварди. Дори кризата не влияе на поръчките за "златен" номер, установи проверка на Дарик.

Тенденцията при "златните" номера, с надпис по желание, е да се поръчват по 1-2 годишно. През миналата 2011 г. в Пътна полиция - Варна са издадени два, а от началото на тази година - само един такъв номер.

Предпочитани са табелите с 6 еднакви цифри, разкри Петко Камбуров, началник група "Регистрация, отчет на ППС и собственици" към Пътна полиция - Варна.

По-често се поръчват табелите с 4 еднакви цифри. С такива щастливи номера от началото на 2011 г. са се сдобили общо 28 возила. Няма цифри, които да се открояват при поръчките, обясни полицейският началник.

Местните управници обаче определено си падат по единиците. Кметът се вози на лимузина Мерцедес с 5 единици и напълно симетричен номер. Подобна екстра струва на варненските данъкоплатци 7000 лева.

Областният управител също претендира да е №1 на пътя. Табелата на служебния му Мерцедес има номер, струващ 50 лева, по тарифата на МВР.

Колко струва да си сложиш баровски номер на колата
netinfo

В същото време Варненският и Великопреславски митрополит Кирил обикаля миряните с луксозен Линкълн и огледален номер, струващ "само" 30 лв.

Колко струва да си сложиш баровски номер на колата
netinfo

Изключителна рядкост е във Варна да видите "златен" номер на кола, струваща по-малко от регистрационната табела по днешните тарифи. Все още могат да се срещнат соцвозила с 4 еднакви цифри в номера. Те обаче са спомен от времето, когато подобна регистрация се получаваше с връзки в КАТ или заради заслуги към тогавашния режим.