Коледари сурвакат американски дипломат в Аксаково
Коледари сурвакат американски дипломат в Аксаково / снимка: Flagman.bg

Съветникът по политическите и икономическите въпроси на американския посланик у нас Марк Дилард пристига на посещение в Аксаково, където ще се срещне с кмета и председател на АБЧО инж. Атанас Стоилов.

В кметския кабинет американският дипломат ще коментира с домакина си актуалната политическа и икономическа ситуация в региона, а по-късно ще се докосне до българските традиции Коледуване и Сурва заедно с артистите от общинските формации за автентичен фолклор, съобщиха от местната администрация.

След срещата си с кмета Дилард ще участва в ритуалното освещаване на новата камбанария в православния храм „Св. Св. Константин и Елена” в село Климентово.

От храма американският дипломат и домакините ще се пренесат в Парка на 100-те дървета, който се намира на територията на село Климентово. Там с предварителното съгласие на посланик Марси Рийс американски дъб ще бъде кръстен на нейно име, а Община Аксаково ще й изпрати сертификат, доказващ ритуала.

Идеята е Паркът на 100-те дървета да се превърне в уникално място, на което всяко дърво носи името на дипломат, кмет, политик, журналист, артист.

Правото за това, по решение на домакините от с. Климентово, ще струва 10 лв. на всеки желаещ на негово име да бъде кръстено дърво.