Кои кандидати за кмет на Варна се отзоваха на призива за кръводаряване
Кои кандидати за кмет на Варна се отзоваха на призива за кръводаряване / Дарик Варна, архив

Ръководството на Районния център за трансфузионна хематология, популярен като Кръвния център, покани чрез Дарик всички кандидати за кмет на Варна да се запознаят на място с условията там и да дарят кръв.

След като публикувахме призива, много от кандидатите за кмет на Морската столица се отзоваха, като провериха на място от какво се нуждае Кръвният център.

Днес пред Дарик д-р Жанина Георгиева сподели, че повечето от тях са обещали да осигурят средства и да съдействат за ремонт на сградата, но заради лекарската тайна отказа да назове поименно онези от кандидатите, които са дарили кръв.

От свои източници обаче Дарик научи, че Иван Портних е посетил центъра и е дарил кръв часове след раждането на дъщеря си вчера, а Костадин Костадинов се е запознал с проблемите на центъра в началото на седмицата, но ще може да дари кръв чак през ноември, тъй като скоро го е правил заради свой близък.

Съдействие за осигуряване на подвижна лаборатория е обещал Данаил Папазов, а разговор за бъдещето на сградата е проведен и с проф. Анелия Клисарова.
Днес Кръвният център ще бъде посетен от Чавдар Трифонов, утре там ще отиде Кирил Йорданов, а в понеделник – Димитър Карбов.

От кръвния център се решиха на тази кампания, за да бъдат осигурени средства за спешен ремонт на сградата, така важна за здравеопазването в целия район.

Кръвният център ползва сградата в двора на болница „Света Анна" от 2001 г. От тогава цялостен ремонт на базата не е правен, а само козметични ремонти. Изчислено е, че за ремонта на сградата ще са необходими 309 000 лева. Средствата са за ремонт на покрива, външната част на сградата и всички вътрешни помещения. Ако до края на годината не бъде направен цялостен ремонт на сградата, Кръвният център е изправен пред угрозата да бъде затворен от санитарните власти.