Кметът връчва отличия на млади учители
Кметът връчва отличия на млади учители / Дарик Варна, архив

Тазгодишните отличия на млади учители ще бъдат връчени от 10.00 часа в община Варна. Вече 9 години местната администрация отличава млади преподаватели за мотивиран и добър старт в учителската професия.

Инициативата е възникнала по повод Международния ден на учителя – 5 октомври. Тя има за цел да поощри младите учители, да ги съхрани за професията, да им даде стимул да работят и живеят във Варна.

Номинацията за отличието е оценка, която дават директорът, учителският колектив и родителите. До този момент носители на отличието са 48 млади учители от варненските общински и държавни училища и детски градини.

Отличието се връчва ежегодно от кмета на Варна на учители, преподаващи в различни етапи и степени на образование – предучилищно, основно (начален и прогимназиален) и средно (общо и професионално).

Изработен е регламент, оповестен чрез сайта на община Варна, който определя процедурата. Инициативата се финансира по Общинската програма за квалификация и насърчаване на педагогическите кадри в морската столица.