Кметът: Сегашната местна власт няма моралното право да решава за Грамадата
Кметът: Сегашната местна власт няма моралното право да решава за Грамадата / снимка: Дарик Варна, архив

Новият Общински съвет ще има моралното право да реши какво да се случи с Грамадата от камъни пред общината. Сегашният няма правото да реши съдбата й. Това заяви за Дарик кметът на Варна Иван Портних.

„Тази Грамада ни напомня за това кой е работодател на кмета, общинските служители и Общинския съвет. Тя беше направена от хората и като реакция към Общинския съвет. Минавайки през избори новият местен парламент би имал моралното право да вземе решение какво точно да стане с нея", коментира кметът в предаването "Зала Пленарна". Той сподели, че много често му се налага да обяснява на чуждестранни гости каква е символиката на Грамадата и как се е появила пред общината.

„Всичко с времето си". Така Портних отговори на въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат начело на Варна. Той обясни, че чисто процедурно трябва да има и решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, въпреки че в началото на юни премиерът и лидер на партията Бойко Борисов обяви, че кметът на Варна Иван Портних отново ще е кандидатът на ГЕРБ за местните избори в морския град.

„Темата с изборите все още ни е далечна по простата причина, че ежедневието ни е ангажирано с всички проекти, които сме стартирали и трябва да бъдат финализирани. Убеден съм, че хората ще оценят нашите усилия и това, което правим. Вярвам, че оценката ще бъде положителна. Усилията, които полагаме в момента, проектите, които сме стартирали - това е огромната мотивация да продължим и напред", сподели кметът. Според него се вижда, че градът наистина се реанимира.

„Варна има огромен потенциал. А аз знам, че ние можем. Мисля, че в момента нагледно показваме как с един ударен темп Варна се променя. Трябва да направим всичко необходимо този темп да продължи още 2 години", отбеляза още Портних.

За двете години от встъпването му в длъжност, които се навършиха вчера, кметът Портних отчете като положителен резултат и подобряването в работата на общинската администрация, въведените електронни услуги и оптимизирането на разходната част на бюджета.

През последните две години се отделят повече средства за социални дейности, здравеопазване, образование, спорт и култура, което става с приоритизиране на разходната част. „Едни пари, които до този момент отиваха в не съвсем ясна посока, вече отиват за тези дейности", отбеляза кметът. Той добави, че всяка година нараства капиталовата програма, което дава възможност на кметската администрация да реализира проектите, по които в момента се работи.

Според Портних двете години като кмет не са стигнали за административна реформа и промяна на голяма част от обществените поръчки, които е наследил като даденост в началото на мандата. Той обаче обеща всичко това да бъде довършено до края на годината.