Кметът: Приет бе бюджет на развитието
Кметът: Приет бе бюджет на развитието / снимка: ГЕРБ Варна

Бюджет на развитието. Така кметът на Варна Иван Портних определи приетите средства , с които общинската хазна ще разполага тази година. Според Портних, най-важното е, че този бюджет ще гарантира осъществяването на европроектите. „На всички е ясно, че новата администрация ще търси позициониране в рамките на бюджета, за да реализира приоритетите си, изтъкна кметът. Той изрази увереност, че бюджетът ще претърпи актуализация в положителна посока.

През 2014-а ще се акцентира на образование, здравеопазване, социални дейности и амбициозната капиталова програма, която ще даде възможност да се подобри състоянието на уличната инфраструктура. „Ще видите, от момента в който този бюджет бъде приет, ще се започне работа по капиталовата програма и изброените приоритети", увери Портних.

Градоначалникът апелира за по-добър мениджмънт в сферата на здравеопазването, както и във всички сфери с недостиг на средства. Такъв подход ще бъде прилаган от тук нататък при управлението на публичните финанси. Бездействието и пилеенето на пари, ставало през годините, ще се спре, увери кметът. Той категорично отхвърли критиките на общински съветници от БСП по отношение на общинската социална програма и здравеопазването. Според Портних социалистите имат поглед към тази сфера и в годините назад, тъй като начело на комисията по здравеопазване от години е съветник от БСП.

По време на дебатите около приемането на бюджета съветникът от БСП Пламен Начков заяви, че има притеснения за разходната част, свързани с предвидените средства за здравеопазване в града. Начков обяви, че от БСП обмислят оттегляне от председателското място в здравната комисия в местния парламент. Доц.Лидия Петкова, която оглавява в момента комисията, също изрази опасения, че средства за общинските здравни заведения няма да има.

Пълното игнориране на общинското здравеопазване - болнично и доболнично, е една от причините д-р Ивайло Митковски от ДСБ да гласува „против" приемането на бюджета. За първи път не са предвидени никакви средства за големите болници. Предвид тяхното тежко финансиране от страна на Здравната каса, това ги обрича, ако не друго, то на застой, коментира д-р Митковски пред Дарик. Според него, приходната част на бюджета до голяма степен е нереалистична и по всяка вероятност ще има неизпълнение, за сметка на здравеопазването. „Със сигурност това няма да е бюджет, който ще задоволи нуждите на варненци", смята съветникът от ДСБ.

През 2014 година община Варна ще разполага с бюджет в размер на 222 070 000 лева, или с около 11 милиона повече в сравнение с 2013-та. Близо 127 милиона лева са заложените приходи от местни дейности, като от данъци в общинската хазна се очаква да 64,2 млн. лева.

Най-много пари и през тази година ще бъдат харчени за образование - 86 млн. лева. За здравеопазване са заделени малко над 14,4 млн. лв., а за социални дейности - близо 10 млн. За изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа парите са 18,4 милиона. За поддържане на чистотата в бюджета са осигурени над 27 милиона лева.