Кметът: Дупките не са варненски, а национален проблем
Кметът: Дупките не са варненски, а национален проблем / Sofia Photo Agency

Покана за среща към организаторите на протеста този следобед срещу уличните дупки във Варна отправи кметът Кирил Йорданов. Той коментира, че на проблема с инфраструктурата трябва да се погледне трезво и спокойно и призова разгневените варненци да се включат в публична дискусия утре в 11 часа в общината. На нея ще присъстват, освен специалисти от местната администрация, и фирмите – изпълнители на ремонтите. „Нека хората да излеят гнева си”, каза кметът и припомни, че движението във Варна би било невъзможно без всичко, което е направено по въпроса в последно време. Според него протестиращите имат право да изразят становището си по цивилизован начин. Часове преди протеста, обявен за 16:30 часа, Кирил Йорданов се обърна към варненци с изявление, което публикуваме без съкращения и промени:

"Уважаеми варненци, след леда и снега през тази зима, която все още не е приключила, и е твърде възможно да ни поднесе нови изненади, пътната инфраструктура на града ни е в тежко състояние. Виждаме го всички и всички търпим несгодите от това положение. Длъжен съм да ви заявя, че общината прави всичко, което е възможно да се направи в момента. Втора седмица вече тече началната фаза от рехабилитацията на общинските пътища. Аварийно, всеки ден, всички фирми, ангажирани с процеса, ликвидират най-големите и най-опасните за движението дупки върху пътната настилка в града. Всеки ден чрез медиите ви информирам за хода на работата, за местата, обема и цената за предстоящите действия. Всъщност, всичко това го виждате и вие самите, защото всеки ден ползвате тази инфраструктура. До този момент са обработени 2363 кв. м. за 254 хил. лв. И както вече ви информирах, докато не започне плановата работа при сухо време с температури над 10 градуса и работа с топла асфалтова смес, в момента използваме аварийна технология с така наречената студена смес.

Чувам, че наши граждани се готвят да протестират пред общината. Правото да го направят е тяхно. За съжаление проблемът с качеството на пътищата ни е национален. Нито е варненски, нито е софийски, нито е белег само на определен брой селища в България. Това е проблем с най-малко 20-годишна давност. Аз разбирам защо вие, моите съграждани, сте особено чувствителни на тази тема. Защото през последните 10 години сме се справяли с проблема сами. Тази година е видимо по-тежко, но отново ще се справим, защото повтарям - общинската администрация прави всичко, което е възможно да се направи в този момент. След аварийните работи ще започнем и плановите действия по рехабилитация на пътищата, при това при строг контрол на качеството и на изразходваните лимитирани средства. Паралелно с това ще върви и традиционното за Варна пролетно почистване и подреждане на града ни. В резултат на всичко това, сигурен съм, ще посрещнем празника на Кирил и Методий в обстановка, подхождаща на красивата ни Варна.

Предвиждам последните ни основни ремонтни работи по улиците да приключат до 1-ви юни, след което ще продължим с останалата голяма част от строителната програма на общината за тази година, защото пътищата не са единствената ни грижа. Имаме още: образование, здравеопазване, социални дейности, култура, спорт. Както винаги ще получавате, уважаеми съграждани, подробна информация за всичко това през годината, но днес бих искал да чуете основните обекти от тази програма. Продължаваме с изграждането на крайезерния околовръстен път до Девня – тежък строителен обект с огромен транспортен, икономически и социален ефект. С подобен ефект е и строителството по разширението на бул. „Христо Смирненски”, в отсечката между „Сливница” и „Цар Освободител”, която също продължава, ремонтът на магистралата за курортен комплекс „Златни пясъци” в района на Траката, общинският закрит басейн до магазин Кауфланд. Продължава строителството на новата сграда на онкоболницата в „Аспарухово”, детската градина „Слънчо”, лекоатлетическия стадион, социалния дом за децата от Могилино, панорамната площадка по пътя за Галата, началото на реализацията на проекта за улиците „Генерал Колев” и „Царевец”. Това са част от най-големите ни общински строителни обекти, за които трябва да сте информирани.

И накрая бих искал да ви поздравя за днешния уникален български празник. Бъдете живи и здрави! Честита Баба Марта! Вярно, зимата не е свършила, но пролетта е близо."