Кметове на морски общини подписаха Харта за опазване на Черно море
Кметове на морски общини подписаха Харта за опазване на Черно море / netinfo

Харта за съпричастност към опазване и бъдещето на Черно море беше подписана днес в Бургас от кметове на морски общини. Това се случва за първи път от началото на отбелязването на Международния ден на Черно море - 31 октомври.

Документът беше парафиран от кмета на Община Бургас Димитър Николов, зам.кмета на Варна Свилен Крайчев, кмета на Несебър Николай Димитров, кмета на Поморие Петър Златанов, кмета на Приморско Лиляна Димова, кмета на Царево Петко Арнаудов, кмета на Аксаково инж. Атанас Стоилов, зам.кмета на Аврен Тодор Тодоров, зам.кмета на Бяла Николай Господинов и кмета на Шабла Красимир Кръстев. Подписите си градоначалниците  сложиха в специална книга за съпричастност към екологичното състояние на Черно море и неговото бъдеще.

Инициатор на проявата бе Община Бургас. Присъстваха още общински съветници, НПО и организации, свързани с екологията и морето.

Международният ден на Черно море 31 октомври 2008 г. отбелязва 12–годишнината от подписването през 1996 г. на т. нар. "Стратегически план за действие за възстановяване и опазване на Черно море". Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона.