Кметове излъгали търговци от Понеделничния пазар, твърди продавач
Кметове излъгали търговци от Понеделничния пазар, твърди продавач / netinfo
Чувстваме се излъгани от градоначалника на Варна Кирил Йорданов и от кмета на район "Одесос", които преди местните избори на 2007 година ни обясниха, че ще подновят договорите ни на Поделничния пазар. Готови сме да си търсим правата в съда, ако обещанието не бъде спазено, заяви Александър Събев, собственик на търговски обект в тържището и член на не стопанското дружество. Той уточни, че при края на последния си мандат Йорданов е споделил пред медиите, че ако гласуват търговците за него ще имат възможност да подновят договорите си за наем за три годишен период, който ще започне в началото на 2008 година.

Подобна среща е направил и кметът на район Одесос Таня Василева, която е потвърдила думите на варненския градоначалник. След преизбирането на градоначалника неколкократно се заявява в публичното партньорство, че на мястото на тържището ще се направи градинка за нуждите на хората в квартала.

Пазарът съществува от Освобождението на България насам и до сега варненци си го знаят. Преди десет години бившият кмет на Варна Христо Кирчев продава на търговците бараките, но не и земята под обектите. Така общината всяка година взема наем, каза още Събев. Към днешна дата бараките на тържището са 100, но само 52 обекта от тях са законни. Никой от собствениците не е платил наем за тази година, защото местната администрация не е изяснила новите разценки. Продавачите от пазара са правили многократни опити да се срещнат с Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов, но секретарките ги отпращали.

Повече за не спазеното кметско обещание можете да чуете в звуковия файл: