Клон рани пожарникар във Варна
Клон рани пожарникар във Варна / Снимка: eumetsat.org

Служител от „Пожарна безопасност и спасяване” е пострадал при отстраняване на последиците от лошото време във Варна, съобщи за Дарик началникът на дирекцията комисар Тихомир Тотев. Мъжът е бил ударен от клон по главата в района на Спортна зала. Откаран е от екип на Бърза помощ в болница „Св. Анна” в стабилно състояние, поясни пред Дарик д-р Мая Рашева, шеф на Спешна помощ за Варненска област.

През целия ден много булеварди останаха под вода, десетки коли закъсаха по улиците, част от Варна за часове остана без ток, приземният етаж на АГ болница се наводни.

От началото на деня в служба „Пожарна безопасност и спасяване", която пое функциите на „Гражданска защита”, са получени над 70 сигнала, като само 5 са за пожари. Сигналите са предимно за паднали дървета и клони, част от които смачкаха паркирани автомобили.

От осем сутринта до следобед във Варна и региона са регистрирани 25 катастрофи. За щастие, няма сериозно пострадали, само една пешеходка  е с контузии.

От регионалния център на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна съобщиха, че от полунощ над града са се излели над 53 литра дъжд на квадратен метър, а като се прибави и вчерашният валеж – количествата достигат близо 70 литра на квадратен метър. Поривите на вятъра са достигали 24 метра в секунда.

Заради бурния вятър пристанището ще бъде отворено най-рано утре, съобщиха за Дарик от Рейдовата кула на порта. Скоростта на вятъра в залива достига до 28 метра в секунда, а вълнението на морето е 5 бала.