Китайци с интерес към Пристанище Варна
Китайци с интерес към Пристанище Варна / Live.Varna.bg

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днeс с делегация от Китайската народна република, водена от зам.-секретаря на партийния комитет на провинция Анхуй, г-н Ли Гуоин. По време на срещата в зала „Варна”, в която се включиха Пейчо Пейчев, зам.-кмет на общината, Тодор Балабанов – председател на ОбС, и областният управител Стоян Пасев, гостите бяха запознати с най-важните проекти от местно и национално значение за Варна - с посоките за развитие на града според общия устройствен план, с проекта за интермодален терминал, с възможностите за развитие на автомагистралите „Хемус” и „Черно море”, с условията за изграждане на втори мост над езерото и на индустриални зони.

По време на разговорите кметът Иван Портних припомни, че Варна поддържа активни контакти с побратимения китайски град Нинбо. През изминалата седмица това е втора делегация от азиатската държава, която проявява интерес към морската столица.

По-късно гостите посетиха и „Пристанище Варна” ЕАД, където се срещнаха с председателя на Съвета на директорите Димитър Атанасов, изпълнителния директор Петър Сеферов и ръководителя на отдел „Анализи и стратегии“ доц. д-р Коста Донев. Гостите бяха запознати с развитието на порта и със състава на товарооборота, като проявиха интерес относно възможностите за обработка на товари от Китай.

Според Ли Гуоин в близко бъдеще се очаква драстично увеличение на товарооборота между азиатската държава и ЕС, като варненското пристанище най-вероятно ще поеме голяма част от товарите за Стария континент.

„В момента извършваме предварителни оценки и планиране. Пристанище Варна е изключително важно за нас“, изтъкна той. Ръководството на пристанището изрази готовност за продължаване на разговорите за привличане на товари от провинция Анхуй, в която са разположени едни от най-големите индустриални и пристанищни комплекси в Китай.