Кирил се издънил като агент в Атон
Кирил се издънил като агент в Атон / Дарик Варна, архив

Интересна е съдбата в ДС на днешния Варненски владика Кирил, пише в днешния си брой в-к "Стандарт". Бил е харесан за включване в разработка "Цитадела", с която се набирали подходящи монаси за изпращане в Зографския манастир. Планът е бил да го изпратят студент в Гърция, където 4 г. да учи език, а през ваканциите да ходи в Зографския манастир. Агент "Ковачев" трябвало да издирва и фотографира на документи и ръкописи в Зографския манастир. За целта 4 месеца в общо 76 учебни часа бил обучаван във фотодело. През 1976 г. му купили и апарат "Зенит-ЕМ" за 150 лв. и отделно му дали 100 лв. за лични нужди.

Заминава студент в Гърция, но неприятна случка прекратява плана. Кирил подава молба да стане брат в Зограф и над два месеца чака утвърждаване от Кинотиса (управата на Света гора - б.р.). Шефовете му в ДС пишат в досието му, че по клевета на друг монах са били предприети административни мерки по изгонването му. Понеже не се чувствал виновен и не изпълнил устното нареждане на един от административните служители, началникът на полицията пристъпил към грубо физическо насилие да го отстрани от манастира, нанесъл му побой в двора, откаран бил с полицаи в Солун без капа, бос, с вързани ръце.

В досието му пише, че е върнат в България принудително заради клеветнически обвинения за неспазване на реда в Зографския манастир. Обвиненията били неоснователни, защото той поискал по надлежния ред да стане брат в обителта. От 25 септември 1981 г. е предложението за закриване на лична разработка "Ковачев", открита на 18 юли 1976 г.

Дядо Кирил завършва задочно Духовната академия в България, а на 1 октомври заминава да следва редовна аспирантура в Москва. "При което няма да изпълнява наши задачи", пише в предложението от служителя в ДС делото да бъде закрито и предадено в архив.