/ Община Варна
Картини на Иван Милев и Чудомир гостуват в Археологическия музей във Варна, съобщиха от Общината.

Изложбата под надслов „Ний летиме от Балкана“ ще бъде открита  от 18:00 часа в зала „Север“ на музея. Тя е дело на екипа на НПМ „Шипка - Бузлуджа“, съорганизатори са Художествена галерия-Казанлък, Литературно-художественият музей „Чудомир“, Държавният военноисторически архив-Велико Търново.  

Община Варна призовава: „Бъди грамотен“

Изложбата включва 27 табла и документи. Сред най-ценните предмети са картините на известния художник Иван Милев, които доскоро бяха част от експозиция в Италия. Той е роден на 19 февруари 1897 г. в семейството на казанлъшки учител.

През 1916 г. по време на Първата световна война е мобилизиран и зачислен в щаба на Въздухоплавателната дружина като военен художник. Милев е повлиян от модерния по това време в Европа сецесион, но се отличава с изключителна самобитност. Картините в настоящата изложба са от военния му период.

Друг акцент в новата експозиция са творбите на Димитър Христов Чорбаджийски-Чудомир, останал в българската култура и като един от най-талантливите писатели. Роден е на 25 март 1890 г. в казанлъшкото село Турия.

През 1912 г. е мобилизиран и служи в пехотата. През това време той рисува живота на бойното поле и изпълва няколко папки със скици, които обаче не запазени, в архива му остават само няколко творби.

Експозицията ще гостува във Варна до 5 август.