Карин дом предлага да се създаде национална програма за деца аутисти
Карин дом предлага да се създаде национална програма за деца аутисти / Карин дом

Международна конференция по аутизъм, организирана от Карин дом, започна в курорта "Златни пясъци". Специалисти от САЩ и Великобритания ще споделят опит и ефективни модели за работа с деца с нарушения от аутистичния спектър пред над 250 терапевти, учители, родители и лекари от цялата страна и чужбина.

Конференцията се организира за втора поредна година и си поставя за цел да запознае специалисти, семейства и общественост със съвременните методи за работа с деца от аутистичния спектър. Форумът отговаря на необходимостта от обединяване усилията на всички заинтересовани страни в прилагането на доказано добри практики, които значително ще подобрят състоянието и ще развият потенциала на деца с нарушения от аутистичен спектър.

Медицинските специалисти и терапевти от Бостънската детска болница в САЩ и специалното училище Spring Common School във Великобритания ще засегнат темите, свързани с: хранителните проблеми, агресията, изграждането на умения за самообслужване, оценяването на ефективността от интервенцията, ваксинацията и ще отговорят на въпросите на участниците.

След първата конференция през юни 2013г. Фондация Карин дом алармира за необходимостта от създаване на Национална програма за деца с нарушения от аутистичния спектър и изпрати  препоръки до правителството. През юли същата година Министерство на здравеопазването приема документ „Мерки за подобряване на грижите в помощ на хората с проблеми от аутистичния спектър и техните семейства“.

Към същия документ е разработен план за действие, който включва направленията: ”скрининг на аутизма”, „ранна диагностика”, „ранна интервенция”, „предоставяне на интегрирани услуги”, „повишаване на информираността на обществото и здравните специалисти за проблемите и възможностите на хората с аутизъм”, „обучение и квалификация на кадри в областта, „партньорство с други страни/международно сътрудничество“. Карин дом работи по всички тези направления, организира конференции и семинари и има готовност да работи в партньорство с институциите, за да подкрепя децата с разстройство от аутистичния спектър и техните семейства.