Капитанът на „Роял Хелена”: В Русия се чувствах като маймуна в зоопарк
Капитанът на „Роял Хелена”: В Русия се чувствах като маймуна в зоопарк / снимки: Дарик Варна

Разочарование от домакинството на Русия в завършилата международна регата SCF Black Sea Tall Ships изрази капитанът на „Роял Хелена". Пред Дарик Христан Димитров коментира представянето на четирите градове-домакини на престижното морско състезание, което тази година за първи път се проведе изцяло в Черно море.

„В Русия за първи път се почувствах като маймуна в зоологическа градина", заяви капитанът на „Роял Хелена" малко след като стъпи на родна земя.

„Държаха публиката зад огради. Полицията не ги пускаше, а ние стояхме на корабите и ни гледаха отстрани. Просто беше ужасно", сподели още Христан Димитров. Той обясни, че публиката е била допускана до корабите, но само в ограничен период от време, като това е решавала местната полиция, а не екипажите на ветроходите.

„Това не е в духа на този вид регати, както сме ги виждали в Западна Европа", посочи опитният моряк.

Капитанът на Роял Хелена В Русия се чувствах като маймуна в зоопарк
netinfo

Христан Димитров (вдясно) заедно с капитана на "Калиакра" Делян Радев (вляво). Между тях е Пламен Свещаров - изпълнителен директор на фирмата собственик на "Роял Хелена"

Капитанът на „Роял Хелена" определи Констанца като най-добре представил се домакин на регатата. Родната Варна той постави на второ място. „Обичам да казвам нещата с истинските си имена", добави Димитров.

От участието си в Tall Ships 54-метровата баркентина се завърна с няколко отличия - престижното трето място в крайното класиране в клас А, след първо място във втория етап и трето в първата гонка.

Другият наш участник в класа на най-големите - "Калиакра", завърши четвърти.