Капитан Собаджиев се изправя пред съда
Капитан Собаджиев се изправя пред съда / netinfo

Капитан Светлозар Собаджиев ще се изправи пред съда в Панама, където варненецът лежи в затвор повече от две години заради подозрения за трафик на наркотици. За 11 часа местно време (19 часа българско) е насрочено предварително изслушване пред съдия. Магистратът ще трябва да прецени дали има достатъчно доказателства за образуване на дело или българският капитан ще бъде освободен.

Предварителното изслушване пред съдия ще е в пристанищния град Колон, съобщи за Дарик Димитър Димитров, председател на Българската асоциация на морските капитани. Защитник на капитан Собаджиев ще бъде местен адвокат, специалист по криминално право. Преводач ще бъде почетният консул на България в Мексико Клаудия Лисичкова де Мичев, която превежда и при първия и засега последен разпит на капитан Собаджиев през ноември миналата година.

Продължава дарителската кампания за осигуряване на средства за правната защита на българския капитан. За адвокатския хонорар са нужни 40 000 долара, по-голямата част от които вече са събрани, посочи капитан Димитров.

Капитан Светлозар Собаджиев беше задържан в Панама на 28 март 2011 г. На борда на кораба, управляван от варненеца - „Маас Трейдър", бяха открити около 150 кг. наркотици. След няколкодневни разпити целият екипаж на плаващия под холандски флаг съд беше освободен, с изключение на българина.