Кап. Собаджиев: Душата ми е празна от отчаяние
Кап. Собаджиев: Душата ми е празна от отчаяние / Maritime.bg

Ужасяващо се оказва задържането на к.д.п. Светлозар Собаджиев в Панама, пише сайтът Maritime.bg, който успя да осъществи контакт с него. От затвора в Панама Собаджиев продължи с представяне  на ситуацията.

Затворът
Според извадка от разговор между к.д.п. Собаджиев и к.д.п. Огнян Радев е имало бунт в затвора „Ла Хоя“. Той е бил причинен от група, която е направила опит да избяга. Пазачите веднага атакували затвора със сълзотворен газ и стоп-патрони.

„Не бях преживявал такова нещо“, пише кап. Собаджиев. Гардовете хвърлили и две гранати с газ в килията му. „Мислих, че сме умрели“, пише още той. За да се спаси той легнал на земята и придържал мокра тениска към лицето си, в продължение на 2 часа.

Последвало брутално изкарване от килиите и прибиране на всички лични вещи. По думите на Собаджиев се очаква да бъде заключен няколко месеца, заради опиталите се да избягат.

„Навсякъде имаше дим, полицаи и трябва да се оцелява. Не е филм.“, продължава българският капитан. Бунтът може да предизвика смесване на затворниците, притеснява се  той. По думите му ако това се случи ще стане страшно. „Тогава ще стане страшно. Те убиват за нищо, срещу 20 долара“, пише Собаджиев.

Пред Maritime.bg той заяви, че е в добро здравословно състояние. Условията в затвора са ужасни – водата се пуска за 1-2 часа на ден през тръба. „Трябва да успеем да се изкъпем и напълним вода за тоалетната, използваме я за миене и пиене. Тази вода идва от реката„, коментира капитанът.

Капитан Огнян Радев, който живее и работи в Калифорния заяви пред Maritime.bg, че това което четем в разговора между него и кап. Собаджиев е ужасяващо. По думите му това е срам за цялата цивилизация, но за съжаление това са неща, които стават в затворите.

Без присъда
Българският капитан вече осми месец не е получил присъда. Към него не са предявени никакви обвинения, дори не е викан на разпит. Той не е престъпник, въпреки, че го третират като такъв, заяви Радев.

Пред Maritime.bg Радев разказа, че е успял да вкара в затвора телефон с 3G, чрез който Собаджиев комуникира. Успял е да му прати и 600 щ. долара, с които да си „плаща за живота„. Радев е направил ужасяваща сметка, че парите, които е пратил на Собаджиев ще му „осигурят“ живот за още 30 дни.

„Жестоката формула, която аз използвам е по думите на директора на затвора – Батиста, който казва, че в Павилион 4 (където са най-жестоките престъпници) убиват за 20 щ. долара – price per head“, коментира Радев. „Ако българското правителсто не действа спешно, животът му не е много сигурен след 30 дни„, категоричен бе той.

Адвокатът
Капитан Собаджиев заяви пред Maritime.bg, че е трябвало на 2-ри Септември да лети за България. Такъв билет получил от адвокатът си. Впоследствие обаче, се оказало, че той нито е освободен, нито ще се прибере в страната. Въпросният адвокат се оказал един от местните измамници. Според справка в панамските регистри лицето е било с прекратени адвокатски права през 1995-та година, през 2002г. са били напълно отнети. Измамникът глътнал над 30, 000 щ. долара, съобщи за Maritime.bg кап. Радев.

В отговор на въпрос дали холандската компания е помогнала с нещо, кап. Собаджиев коментира: „Те дори не изпратиха някой да ме пита какво се е случило. Ако не ми вярваха, защо ми гласуваха 5 кораба?“.

Случаят е описан в няколко писма до Amnesty International (USA) и Human Rights Watch (USA),  телевизия CNN и Посолството на САЩ в Панама, съобщи кап. Радев.

По думите на Радев, ако до една седмица българските власти не се задействат той ще информира сенаторите на Калифорния и Барак Обама – президент на САЩ.

„Душата ми е празна от отчаяние“, написа к.д.п. Собаджиев преди поредното прекъсване на връзката.

Maritime.bg