Брижит Макрон
Брижит Макрон / БГНЕС, архив
В "Евксиноград" черпят френския президент с отлежала ракия
Слънчевото бунгало в резиденция „Евксиноград”, известно като най-скъпото плажно бунгало у нас, ще приюти в четвъртък вечер френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит. Гостите пристигат за еднодневна визита край Варна по покана на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Двамата ни първи мъже решили да настанят ВИП-гостите си в бунгалото, в което лете само те могат да почиват. Цената за нощ в уединеното кътче на брега на морето е 700 лева до 1 септември, а после пада със 100 лева, пише "Труд".

Нищо френско обаче няма да има в менюто за ВИП-гостите. Официалният обяд, който премиерът дава за Еманюел Макрон, ще бъде лек – славянска салата с българско сирене и вкусен калкан, полети с прочутите евксиноградска ракия и дъхав "Врачански мискет" от избата на резиденцията.

Варна в трескава подготовка за визитата на Макрон (ВИДЕО)

Уникална царска винена колекция къта най-старата у нас държавна изба в резиденция "Евксиноград". Най-старият екземпляр е френско бордо от 1878 г. Отлежавалите десетилетия бутилки се пазят в енотеката. А в избата в половинвековни бъчви се пълнят гроздови еликсири от лозовите масиви на резиденцията, които се ширят на 104 дка. Персоналът сам прибира грижливо гроздето от сортовете траминер, немски ризлинг, червен мискет, шардоне, мускат отонел и любимият на Тодор Живков врачански мискет.

Отвън се внася само малко димят за дестилат на прочутия коняк "Евксиняк". В продукцията й не се влага нито грам захар. Освен вина, се произвеждат и гроздови ракии – млада и отлежала резерва.

Как ще протече визитата на Макрон във Варна


Официалната програма на Макрон ще започне на 25 август сутринта, когато той ще бъде посрещнат от Радев с държавни почести пред двореца "Евксиноград". Там ще бъде представителната рота на Военноморските сили.

В 10:30 часа двамата президенти и съпругите им ще пият заедно кафе, след което държавните мъже ще се оттеглят на работна среща.

Първите дами пък тръгват по своя програма. Десислава Радева ще покаже на Брижит Макрон двореца и Ботаническата градина в Балчик. През май двете останали възхитени от оранжериите на белгийската кралица Матилда в Брюксел, затова първата ни дама решила да покаже на гостенката си и перлата на българските градини. А преди седмица и от Елисейския дворец разкриха, че Брижит има интерес към ботаническата градина в Балчик.

След това в програмата на президентските съпруги е предвиден обяд по женски в известно заведение с уникална гледка към морето.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК