Какво да правим при ухапване от кърлеж
Какво да правим при ухапване от кърлеж / снимка: Media.framar.bg

Броят на ухапаните от кърлежи нараства, като миналата седмица във Варна има 42 регистрирани случая. Не е ясно колко са непотърсилите здравна помощ.

Два са случаите на заболели от Марсилска треска и един с Лаймска болест. Приносители и на двете болести са пълзящите паразити. Тъй като ухапването от кърлеж често е безболезнено, то може да остане незабелязано.

С цел предпазване от усложнения при ухапване от кърлеж, от Регионалната здравна инспекция във Варна разпространиха съвети за действие при подобни случаи.

Наблюдавайте мястото на ухапване за зачервяване и петно, което може да се появи до месец от ухапването, обикновено след седмия ден. Петното е характерно с бърз растеж, без сърбеж и затопляне. Често в средата е с просветляване, а отстрани с по-тъмен ореол. Други признаци, за които трябва да наблюдавате са субфебрилна температура (37,1- 37,50 С), увеличени лимфни възли в близост до ухапването и общи грипоподобни оплаквания.

Всички тези симптоми не са задължителни. В първи стадий Лаймската болест може да премине безсимптомно, но инфекцията да прогресира, затова се препоръчва серологично изследване един месец след ухапването.

Кръв се взема сутрин в лабораторията на РЗИ до 11 часа (не е задължително да е на гладно). За деца до 15 години се носи серум от венозна кръв - 0,5-1 мл. Ако е проведена антибиотична терапия, изследването е удачно да се проведе поне 20 дни след приключването й.

Изследването на кърлеж включва определяне на вида (всеки вид е основен преносител на определена кърлежово-преносима инфекция), стадия на развитие, дали е изваден цял и дали е носител на Borrelia Burgdorferi (причинителят на Лаймската
болест). Изследването за заразеност на кърлежа се извършва с генетични техники и е специфично само за Borrelia burgdorferi. Самото изследване на кърлежа е с по-ниска
диагностична стойност в сравнение със серологичното изследване. Затова изследването на кърлежа не изключва серологичното изследване.