Какви пациенти предпочитат варненските лекари?
Какви пациенти предпочитат варненските лекари? / Sofia Photo Agency, архив

Голяма част от пациентите в морската столица не се възползват от правата, които имат. Това коментира пред Дарик д-р Светлин Митев - председател на Българския лекарски съюз във Варна. Едва 20-30 процента от варненци ходят редовно на профилактични прегледи например, посочи специалистът. Пациентите често пропускали да си поставят и ваксини.

Според д-р Митев болните нямат практика да превишават правата си, но в някои случаи търсят услугите на специалисти без да имат намерение да ги заплащат. Жените са по-взискателни към лекарите в сравнение със силния пол, показват наблюденията на медика.

Той разкри още, че за лекарите има предпочитани пациенти. „Това са хора, които не са конфликтни. Не става въпрос за тежки случаи, в които лекарят е обучен да действа. Има пациенти, които са трудни и създават напрежение и е нормално те да не са сред предпочитаните“, обясни председателят на БЛС във Варна.

Днес е Европейският ден за правата на пациента. От 2007-ма година той започва да се чества във всички страни членки на Европейския съюз.