К. Йорданов се отчита за 10 години кметуване
К. Йорданов се отчита за 10 години кметуване / Sofia photo agency

Над три пъти се е увеличил бюджетът на община Варна за последните 10 години. Това заяви кметът на морската столица Кирил Йорданов. Повод за равносметката на градоначалника е навършване на 10 години от встъпването му в длъжност през есента на 1999 г.

Преди 10 години общинският бюджет бе 74 милиона, докато тази година е с рекорден размер - 228 милиона лева, припомни Йорданов. „Почнахме преди 10 години с бюджет, който сега е типичен са средно голям български град. Колкото и да сме се радвали на растежа на бюджетите през годините, те са в пъти по-ниски от реалните потребности на града", коментира варненският кмет.

През последните 10 години в пъти са се увеличили парите за социални дейности и капиталови разходи. От 2,485 млн. лв. през 2000 г., капиталовите разходи са нарастнали до планираните тази година 50,8 млн. лв. Кредитите, които Общината ползва, са 20% от бюджета. Годишно администрацията плаща 6-7% от бюджета за покриване на общинския дълг, посочи градоначалникът.

По време на кметуването на Йорданов в строителство на водопроводи и канализации са инвестирани 26,636 млн. лв. До края на 2010 г. трябва да бъдат усвоени още 26 млн. евро, спечелени по програма ИСПА за подобряване на водния цикъл и ВиК мрежата в града.

За два мандата и половина като кмет на Варна Кирил Йорданов отчете като успехи признанието за Град с най-добър инвестиционен профил и с най-бърз темп на развитие, първите места в класацията на Дарик и „24 часа" „Най-добър град за живеене в България", както и побратимяването с десетки градове по света.

„Констатирахме, че Варна е желан партньор за градове като Хамбург, Ливърпул, Москва, Санкт Петербург, Генуа, Марсилия и китайския Нинбо. Практически имаме побратимен град на всеки континент", заяви кметът Йорданов. Той разкри, че в скоро време предстои установяване на тесни връзки с турската провинция Анталия, както и държавите Индонезия и Сирия.

За първи път Кирил Йорданов бе избран за варненски кмет на 23 октомври 1999 г. Преизбран за градоначалник през 2003-та и 2007-ма. Преди това 53-годишният юрист е бил съдия във Варненския районен съд, областен управител на Варна и депутат, припомня Дарик.