/ БГНЕС
Скалният феномен Чудните скали, останаха на сухо, а старият мост над река. Луда Камчия започна да се показва през август и продължава да разкрива все повече от себе си след десетилетия под водата, като в края на миналия месец, се показаха и арките му. Нивото на язовира е спаднало с почти десет метра.

БГНЕС

Причината за това е драстично спадналия обем на язовир “Цонево”. Живеещи в района споделиха, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река Луда Камчия да се показва толкова много.

БГНЕС

Предполагат, че намалелият наполовина обем на язовира е изпуснат заради ремонт жп моста. Според специалисти от Басейнова дирекция “Черноморски район”, по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало.

БГНЕС

Съгласно извършените контролни проверки по режимните графици за язовира, завиреният обем на 31 октомври е 154 694 000 м³.

БГНЕС

Максималният обем на язовира е 329 млн. м³. В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 140 от ЗВ за източване на язовира с цел извършване на ремонт.

БГНЕС

БГНЕС

По данни на Община Дългопол от 2018 г. язовир "Цонево" е седмият по големина в страната с дължина 28 километра.

БГНЕС

Построен е през 1974 година. Тогава е потопен и мостът, свързващ двата бряга на река Луда Камчия. Старото му име на язовира е “Георги Трайков”.
БГНЕС