Изпълняват «Реквием» в памет на Малина Хубчева
Изпълняват «Реквием» в памет на Малина Хубчева / Източник на снимката: ТМПЦ

«Реквием» от Моцарт ще бъде изпълнен тази вечер от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в памет на диригентката Малина Хубчева. Изключителен професионалист и незаменим приятел, Малина Хубчева работи като диригент на хора на Държавна опера Варна от 1998 г. до внезапната си кончина на 19 февруари 2013 г.

Внушителната творба на Моцарт ще прозвучи под диригентството на Маестро Стефано Сегедони (Италия), с участието на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, хора на Държавна опера Варна с диригент Стефан Бояджиев и Смесен хор «Морски звуци» с диригент Росица Щерева. Солисти ще бъдат Даниела Димова, Бойка Василева, Арсений Арсов, Евгений Станимиров.

През лятото на 1791 г. Моцарт получава анонимна поръчка за написването на Реквием. След смъртта на композитора тайната е разбулена – граф Франц фон Валзегт поръчал Реквием в памет на покойната си съпруга Анна.

Дълбоко заинтригуван, Моцарт разкрива, със средствата на музикалната изразност, безкрайния свят на човешката трагика - от душевен смут, през бездна от скръб и страдания до умиротворен покой. В цялото произведение, проникнато от обич и състрадание, преобладават скръбно-трагични настроения, което се обуславя от характера на самия жанр. В партитурата има и контрастиращи части, които извисяват с просветление и благост – като квартета Benedictus (Благословен) или дори такива с ликуваща тържественост – като Sanctus и Osanna. Те обаче само подчертават общата дълбоко трагична концепция на произведението.

Моцарт, както е известно, не успял да завърши своя Реквием. Направил го е неговият ученик и приятел Зюсмайер, който изпълнил тази деликатна мисия с проникновение и талант.