Изнасят спешни медицински екипи в курортите
Изнасят спешни медицински екипи в курортите / netinfo
Предстои сключването на договор с двете големи варненски болници за изнасяне на спешни медицински екипи в курортите край града. По този начин ще се осигури безплатна спешна медицинска помощ за туристите. Това обяви здравният министър д-р Евгений Желев по време на посещението си в морската столица.

В момента тече процедура за закупуване на 120 линейки за нуждите на спешните центрове в страната. 1/3 от линейките са високопроходими, с пълно медицинско оборудване, разкри здравният министър.

“За съжаление няма начин да задължим колегите да откриват практики, които да работят със Здравната каса, и те предпочитат да работят по другия начин. Такова ни е законодателството”, коментира министър Желев на въпрос как здравното министерство смята да подобри качеството на здравното обслужване в курортите.

При актуализацията на бюджета през юли ще бъде поискано преразглеждане на средствата, отпускани за нуждите на Спешната помощ в страната. Разчетите на здравното министерство са правени при цена на горивото 1,80 лева за литър. Ще се търси покриване на разликата със сегашните цени на горивата, обясни здравният министър.