Изминалите януари и февруари - най-топлите досега във Варна
Изминалите януари и февруари - най-топлите досега във Варна / снимка: Дарик Варна

Януари и февруари бяха най-топлите досега във Варна. През първите два месеца на тази година средномесечната температура не падна под 5 градуса. Това разкри пред Дарик Иван Иванов, директор на варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология.

От 15 години насам всяка година е по-топла от предходната. А средногодишната температура във Варна се е повишила с 1 градус за последните 30 години, посочи още шефът на варненските синоптици.

Глобалното затопляне се отразява в размиването на сезоните и по-високите средномесечни температури през зимата и пролетта. Единствено есента засега има по-устойчив характер.

Съществена промяна в количеството на валежите в региона не се забелязва. Средно по 105 дни в годината са дъждовни за Варна, сочат данните на местния филиал на Националния институт по метеорология и хидрология.

50 прости неща, които всеки може да направи срещу глобалното затопляне

Няма нищо екстремно в това през февруари да има положителни температурни рекорди, а през март да вали сняг, обясни Иванов.

Времето до края на март ще е променливо, но сняг е изключено да вали. Пролетта ще е по-влажна, но с нормални за сезона температури.

Трудно е все още да се прогнозира какво лято ни очаква във Варна. По данните дотук може да се каже само, че ни очаква по-топла година, отбеляза синоптикът.

Синоптиците могат да прогнозират с точност времето само до 14 дни, колкото е кръговратът на водата на земята. По-дългосрочните прогнози не се правят на базата на теоретични или фактически данни, а по някои признаци и индекси, обясни Иванов. Той разкри, че прогнозите, които специализираните сайтове предоставят, се базират на компютърни модели. Всеки модел обаче си има недостатъци. Един модел може да е добър в прогнозата за температурата, а друг - за вятъра.

Днес се отбелязва Световният ден на метеорологията. Чества се всяка година на 23 март по инициатива на Световната метеорологична организация и под егидата на ООН. Тази година ще бъде отбелязан под мотото „Все по-топло, по-сухо и по-дъждовно. Да спасим бъдещето си!".