Изложба за цар Самуил в Археологическия музей
Изложба за цар Самуил в Археологическия музей / Dariknews.bg

Изложба „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст– българският цар Самуил” ще бъде открита в зала „Север” на Варненския Археологически музей в петък, 23 януари, от 11 часа.

Изложбата е част от националната програма за почитане на 1000-годишнината от битката при Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (на 6 октомври 1014 година).  Музеят във Варна участва в националната програма, като е предоставил експонати, консултация и научни публикации.

Чрез 23 постера са представени тематично историческите събития, разиграли се в края на X и началото на XI в. – времето, което е пряко свързано с управлението на цар Самуил и неговите наследници. Постерите са двуезични (български и английски) и съдържат богат снимков и информативен материал.

Акценти в изложбата са личностите на Самуил и неговите братя – Арон, Мойсей, Давид; родословното дърво на рода на Комитопулите; свързаните с цар Самуил столични градове крепости Охрид и Преспа; резиденциите на българските патриарси; гробницата в базиликата „Св. Ахил” в едноименния остров в Преспанското езеро и др.

Изложбата е преди всичко разказ за битките за независима българска държавност. След откриването ще бъде прожектиран кратък филм за управлението на цар Самуил.  Изложбата може да бъде видяна до края на март.