Изложба показва амулети от човешки черепи на 65 века
Изложба показва амулети от човешки черепи на 65 века / снимки: Дарик Варна и Регионален исторически музей-Варна

В Археологическия музей ще бъде открита изложба, озаглавена „Раждането на занаятите „Козарева могила". Експозицията представя селище от каменно-медната епоха, дала началото на превръщането на домашните производства в занаяти.

Около 150 древни находки представят културата на населението на Югозападното Черноморие от втората половина на петото хилядолетие преди Христа. Тогава в днешните български земи за първи път в света започва развитие на металургия, основана на рудодобив, развива се обменната търговия, появяват се първите специализирани производства - занаятите.

Козарева могила се намира край град Каблешково, община Поморие. В древното селище е открита голяма грънчарска работилница с пещи за печене на керамика, пълни със съдове. Това дава основание да се предполага ранна форма на специализирано керамично производство, предназначено за търговски обмен.

Особено интересни са намерените амулети, направени от човешки черепи. Представляват кръгове с дупка в средата, изрязани от 3 отделни части на черепа, обясни пред Дарик Владимир Славчев от Варненския исторически музей. Амулетите са се носили на гърдите с вярата, че съхраняват духа на предците.

В некропола са открити гробове, съдържащи глинени съдове и сечива от мед и кремък, каменен скиптър и едни от най-големите известни кремъчни пластини - символ на престиж за онова време. Находките от разкопките са представени като илюстрация на различните праисторически производства - керамични съдове и инструменти и материали за производството и украсата им, медни предмети, оръдия и оръжия от кремък, яспис и серпантинит, инструменти от кост, накити от кост миди и мрамор, амулети и идоли.

Изложба показва амулети от човешки черепи на 65 века
netinfo

Изложбата се организира от Софийски университет „Св. Климент Охридски" със съдействието на Музей „Старинен Несебър", Народно читалище „Атанас Манчев - 1920" -Каблешково и Исторически музей - Поморие. Експозицията ще гостува във Варна до 30 май.

Откриването е насрочено за 15.30 часа. На него ще присъства ръководителят на разкопките в Козарева могила доц.д-р Петя Георгиева.