Изборният ден във Варна започна нормално и навреме
Изборният ден във Варна започна нормално и навреме / Sofia Photo Agency, архив

Всички изборни секции са отворени навреме. Изборният ден във Варна започна нормално. 289 824 са гласоподавателите, които имат право на вот на балотажа. Те могат да го упражнят в общо 385 секции. Това съобщи Кристиян Богоев - зам.-председател на Общинската избирателна комисия.

Богоев призова хората да гласуват активно и посочи, че за момента опашки пред изборните секции няма, но активността е по-висока в сравнение с първия тур.

Изборният ден започна в 7:00 и ще приключи в 20:00 часа, като може да бъде удължен, ако пред секциите има опашки от гласоподаватели.

Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборния ден, информират от местната полиция. За осигуряване охраната на избирателните секции са ангажирани над 150 служители, които отговарят за реда и спокойствието в града. Допълнителни 15 души са командировани от съседни области, за да подпомагат дейността на варненската полиция. Всички структури на МВР - Варна работят при максимална мобилизация. Предприети са необходимите мерки за охраната на обществения ред и осигуряването на пожарна безопасност.

В деня на вота дирекция „Български документи за самоличност" издава лични карти и удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите

.От полицията припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Органите на МВР се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на телефоните на Общинската избирателна комисия, Районна прокуратура Варна или в най-близкото поделение на МВР.