Избират нов шеф на Окръжна болница
Избират нов шеф на Окръжна болница / Дарик Варна

За днес е насрочено общото събрание на акционерите на МБАЛ “Св. Анна” във Варна. На него ще бъде избран новият състав на борда на директорите и на ръководството на болницата. За шефове на лечебното заведение са предложени доц. Дико Бошнаков, д-р Веселин Иванов и Ирина Велинова, съобщи на последната сесия на Общинския съвет д-р Ивайло Бояджиев, който е упълномощен да представлява община Варна на общото събрание.

Той обясни, че съставът на новия борд е предложен от министъра на здравеопазването. Тъй като държавата е основен собственик на „Св. Анна” с 51%, местният парламент няма възможност да влияе върху смяната на новото ръководство на болницата.

С промяната на борда в креслото на доц. Лидия Петкова, директор на болницата, най-вероятно ще седне д-р Веселин Иванов, завеждащ Първа хирургия в същото здравно заведение. По думите на д-р Бояджиев доц. Бошнаков е в пенсионна възраст, а Ирина Велинова работи в министерството в София.

На предстоящото общо събрание държавата ще поиска също да се увеличи капиталът на дружеството, в резултат на което общината ще намали дяловото си участие от 34 на 23%. Това искане най-вероятно няма да мине, тъй като е необходимо мнозинство от 2/3, което държавата не притежава.