Избираме президент и местна власт
Избираме президент и местна власт / Sofia Photo Agency

290 578 са варненците, които имат право да гласуват за кмет и общински съветници, съобщи за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия Иван Лечев. Право да дадат вот за президент имат 302 546 души. Данните са към 26-ти август тази година.

16 са регистрираните кандидати за кмет на Варна, които ще премерят сили на предстоящите местни избори, съобщиха от Общинската избирателна комисия. На предишните през 2007-ма година техният брой е бил 12. Двама от кандидатите са издигнати от инициативни комитети, трима от коалиции, а останалите от партии.
За кметския стол в морската столица ще се борят аптекарският бос Веселин Марешки, издигнат от инициативен комитет, Антон Луков от коалиция “Да за Варна”, Валентин Великов от партия “Общество за нова България”, Иван Върбанов Иванов от Зелената партия, Светлозар Николов от “Обединение достойна България”, досегашният кмет Кирил Йорданов, издигнат от ГЕРБ, настоящият кмет на район “Владислав Варненчик” Добромир Джиков, бившият футболист на “Спартак” Иван Петров Иванов, лидерът на БСП Борислав Гуцанов, архитект Калина Павлова от партия "Зелените", Мартин Стоянов от партия “Нова Европа”, Николай Недков от Синята коалиция, Костадин Костадинов от коалиция “Варна утре”, Йордан Андреев от НДСВ, Димо Стоев от РЗС и Димитър Карбов от “Атака”. Регистрираните листи с кандидати за общински съветници за изборите са 47.

За кмет на село Тополи са се кандидатирали 5 души, за Казашко е само един. Кандидатите за кметското място в Звездица са трима, същият е броят им и в Константиново и Каменар.

323 полицаи ще бъдат на работа в изборния ден във Варненска област. Те ще следят за реда в 630-те секции и ще реагират на сигнали за нарушения и за търговия с гласове. Във всички районни управления в неделя ще има дежурни служители, които ще издават удостоверения за гласуване.

Хората с увреждания във Варна ще имат възможност да ползват безплатен превоз до изборните секции, осигурен от Гражданско движение „ДНЕС”. Заявки се приемат на тел. 650 222. На същия телефон ще се приемат сигнали и за нарушения в изборния ден.

Гласуването започва в 6.00 часа сутринта и продължава до 19.00 ч. Законът позволява времето за подаване на гласове да бъде удължено, ако в края на изборния ден пред някоя секция има опашка от желаещи да пуснат бюлетини, но не по-късно от 20 часа.
Бюлетините и за двата вида избори тази година е интегрална. Избирателят отбелязва избора си задължително със знак Х, изписан с пишещ синьо химикал. Хиксът може да излиза от границите на квадратчето пред името на кандидата за президент, кмет или общинска листа, но не бива да навлиза в друго квадратче. Знакът не бива да наподобява и плюс (+), иначе бюлетината ще бъде отчетена за невалидна.

Във Варна гражданите ще гласуват с три отделни бюлетини - за президент и вицепрезидент, за кмет на общината и за общински съветници. В петте кметства Тополи, Звездица, Константиново, Казашно и Каменар, изборните бюлетини ще бъдат четири, тъй като ще се гласува и за кмет на съответното населено място.

Интегралната бюлетина с кандидатите за общински съветници във Варна ще бъде дълга 99,5 см. Тази за избор на кмет - 60 см.

От представител на секционната избирателна комисия избирателят получава подписани пред него бюлетини за съответния вид избори и в тъмната стаичка отбелязва вота си. След това трябва да сгъне бюлетината така, че изборът му да не се вижда и да я предаде на член на секционната комисия за още един печат на гърба. Бюлетините за президент се пускат в една урна, а тези за кмет и общински съветници - във втора.

Избирателите имат право само на една грешка при отбелязването на вота. Ако сгрешат, предават бюлетината на представител на секционната избирателна комисия, който я вписва като недействителна.

В неделя за първи път заедно с местните избори ще се проведат и избори за президент и вицепрезидент. Само веднъж в България след демократичните промени е имало вот "две в едно" - през 1991 г. - местни и парламентарни избори.

На 23 октомври хората ще могат да избират между 18 кандидат-президентски двойки. За сравнение - в първите преки избори за президент и вицепрезидент през 1992 г. са участвали 22 двойки, на последните президентски избори през 2006 г са участвали седем двойки, през 2001 г. - шест, а през 1996 г. - 13.