Иван Портних: Ще построим експоцентър до ДКС
Иван Портних: Ще построим експоцентър до ДКС / netinfo
Иван Портних: Ще построим експоцентър до ДКС
88803
Иван Портних: Ще построим експоцентър до ДКС
  • Иван Портних: Ще построим експоцентър до ДКС

След като с правителствено решение Община Варна получи 29 % от акциите на „Международен панаир Пловдив" АД в морската столица ще бъде построен експоцентър. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” на Дарик кметът Иван Портних, който добави, че за проектирането ще бъде обявен международен конкурс в началото на есента. Експоцентърът ще се намира до Двореца на културата и спорта и заедно с него ще бъде изграден голям подземен паркинг, който да се ползва и от посетителите на Морската градина.  

„Идеята е Варна да развива възможностите за организация на експозиционни събитията, към които има интерес от български и чужди фирми. Има и много запитвания за организиране на  международни конгреси и семинари с по 1000 участници, които няма къде да провеждаме. Експоцентърът ще гарантира целогодишно посетители в града”, мотивира се Портних.

Дупката – музей на открито

Кметът не посочи дали има връзка между прехвърлянето на акции и разрешаването на проблема с т. нар. Дупка. Мажоритарен собственик на международното изложение е пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който притежава и имота в центъра на Варна.

„Дупката може да се превърне в музей на открито. Надявам се, че рано или късно ще бъде намерено решение”, каза Портних.

Синя зона – следващия сезон

В началото на следващата година може да започне поетапното въвеждане на синя зона в централната част на Варна, стана ясно от думите на кмета. В момента текат процедурите за доставка на софтуер и техника.

Най-високи глоби за сметопочистващите фирми

Портних се закани да бъдат наложени възможно най-високите глоби на сметопочистващите фирми, които са абдикирали от задълженията си в последните седмици преди изтичане на 15-годишните им договори.

„Ще ги санкционираме много строго, защото безотговорното им отношение в разгара на сезона е недопустимо. Това наложи и да форсираме влизането на новите изпълнители. На тях трябва да им дадем малък толеранс, за да направят организацията си. В следващите три месеца те трябва да закупят необходимата техника и съдове. Новите концесии са за срок от 5 години, като регламентът за контрол и санкции вече е изцяло в полза на общината. Има подписани договори с фирмите, които ще отговарят за почистването на районите „Приморски”, Одесос” и Аспарухово”. В „Младост” и „Владислав Варненчик” още не са приключили процедурите по обжалване на обществените поръчки.

Градският транспорт - "разплетен възел"

За да бъде изцяло обновен автопаркът на градския транспорт, трябва да бъдат закупени още 40 нови автобуси. Това може да стане и за сметка на общинския превозвач, след като се увеличат приходите му след поемането на всички линии във Варна. Кметът нарече ”разплитане на сложен възел” прехвърлянето на линиите от частния превозвач на общинския. По думите му фирма „Транстриумф” е получавала повече приходи, а е обслужвала по-малко линии от „Градски транспорт”, а в договора, сключен от предишната градска управа, са били заложени 50% от градските линии.

Електронната система за билети за градския транспорт ще заработи най-вероятно през октомври, след като премине всички тестове, а машините бъдат фискализирани. След въвеждането й пътниците ще могат да ползват няколко автобуса по своя маршрут само с един електронен билет, обясни кметът.

Зърното да се товари на "Варна Запад"

Товарене на зърно трябва да се премести на пристанище "Варна Запад", смята Иван Портних. Според него печалбата на порта е много по-малка от щетите, които камионите нанасят на пътната настилка. Освен това товарните автомобили пречели на трафика, който през есента се очаква да бъде силно затруднен заради втория етап от ремонта на Аспарухов мост.

„Аспарухово” ще стане още по-добро място за живеене

Скоро „Аспарухово” ще се превърне в образцов дом заради инвестициите, които ще бъдат направени там, увери Портних. Основните улици „Мара Тасева”, Народни будители”, „Кирил и Методий” и „Първи май” ще бъдат рехабилитирани, ремонти ще има в парка и на междублоковите пространства, а в близките дни трябва да започне строителството на двата охранителни канала.
Кметът помоли жителите на „Аспарухово” за търпение заради строителните дейности, които предстоят, но обеща, че кварталът ще придобие нов облик и ще стане много по-атрактивно място за живеене.

Целият разговор с Иван Портних е в прикачения звуков файл.